srbiju ocekuje udar

srbija ce postati jos ne stabilnije trziste za ulaganje.Svetska ekonomska kriza za sada trese razvijene zemlje ali ce taj talas udariti nas.Amerika ulaze 700 miliona dolara za spas monetarnog sistems.

Srbija nije učinila dovoljno

Beograd -- U izveštaju o događajima nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, u februaru 2008, Hjuman rajts voč kritikuje Srbiju zbog nesprečavanja napada na Albance.

Srpske vlasti nisu uspele ni da spreče napade na poslovne objekte i kuće u vlasništvu etničkih Albanaca neposredno nakon proglašenja nezavisnosti Kosovan niti da privedu pravdi odgovorne, piše u tom izveštaju koji je objavljen danas.

Izveštaj HRV-a "Taoci tenzije: Zastrašivanje i uznemiravanje etničkih Albanaca u Srbiji posle proglašenja nezavisnosti Kosova" dokumentuje napade na etničke Albance i druge manjine u februaru i martu 2008, uključujući razbijanje prozora na poslovnim objektima i
kućama, pokušaje paljenja imovine, ispisivanje grafita punih mržnje i proteste koji su imali cilj da zastraše. Većina se desila, ističe HRV, u Vojvodini.

HRV ocenjuje da reakcija srpske vlade nije bila odgovarajuća. "Srbija mora da pokaže da je ozbiljno rešena da zaustavi te napade". Ona mora sudski goniti napadače i mora brže delovati kad su tenzije u porastu", rekla je istražiteljka za Balkan u HRV-u Vanda Troščinska van Genderen.

Ona je rekla da je "nasilje prema manjinama i dalje razlog za zabrinutost u Srbiji", kao i da "Srbija ne može da se nada približavanju EU ako ne pokaže da neće tolerisati nasilje".

Etnički Albanci, čiji su poslovni objekti i kuće napadnuti, rekli su HRV-u da su videli policiju kako stoji sa strane i ne reaguje dok ultranacionalisti bacaju kamenice na njihovu imovinu.

Policija se brani da energična intervencija nije uvek bila moguća tokom i posle demonstracija, jer su policajce brojčano nadmašili gnevni demonstranti.

Čak i ako se prihvate argumenti policije, HRV ističe da je zabrinut zbog toga što se čini da je u većini slučajeva policija učinila malo toga kako bi identifikovala i energično gonila napadače.

Samo nekoliko od 221 incidenta vezanog za Kosovo i zabeleženog od strane policije između 17. i 20. marta - bilo protiv etničkih manjina, bilo protiv drugih lica - rezultiralo je krivičnim prijavama ili sudskim postupcima.

Nova srpska vlada tek treba da se pozabavi pitanjem nasilja nad manjinama, navodi se u izveštaju u kojem su i preporuke Vladi kako da obuzda nasilje protiv manjina.

Odnos Srbije prema etničkim manjinama će, kako navodi ta organizacija za zaštitu ljudskih prava, najverovatnije biti kritički ocenjen u godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, koji će biti objavljen 5. novembra.

Nastavak rasprave o rebalansu

Beograd -- Skupština Srbije nastavila je danas sednicu, na čijem dnevnom redu je rasprava o amandmanima na predloženi rebalans budžeta za 2008. godinu.

Predloženim rebalansom budžeta za 2008. godinu predviđeno je povećanje deficita sa 40,9 na 45,8 milijardi dinara, a ukupni rashodi budžeta povećavaju se sa 680,5 na 695,9 milijardi dinara. U obrazloženju predloga rebalansa budžeta navedeno je da je - zbog usklađivanja i vanrednog povećanja penzija za 10 odsto - potrebno 12,7 milijardi dinara.

Na predlog rebalansa podneto je 84 amandmana, od kojih Vlada Srbije nije prihvatila nijedan, a pred poslanicima je ostalo da razmotre oko tridesetak amandmana.

Poslanici opozicije najavili su da neće podržati Vladin predlog, a poslanici vladajuće koalicije ocenili su da je rebalans budžeta izraz težnje da se realizuju postavljeni prioriteti Vlade.

U nastavku sednice, Skupština treba da razmotri i amandmane na zakonske predloge kojima su predviđeni otpis i mirovanje duga za neizmirene doprinose po osnovu obaveznog zdravstvenog i socijalnog osiguranja, kao i prestanak nekih sudijskih dužnosti.

O ovim rešenjima poslanici treba da se izjasne do srede, 5. novembra, za kada je zakazan početak nove sednice, na čijem dnevnom redu je set zakona iz oblasti pravosuđa.

Đelić u radnoj poseti Francuskoj

Pariz -- Potpredsednik Valde Božidar Đelić, koji boravi u trodnevnoj poseti Francuskoj, pisustvovao je podnošenju zahteva za nove pasoše u konzulatu Srbije u Parizu.

Prvi koji će moći da dobiju nove biometrijske pasoše biće građani Srbije, koji žive i rade u Francuskoj i Nemačkoj. Đelić, koji je prisustvovao početku predavanja dokumenata u Parizu, kaže da je procedura počela u Francuskoj, jer ta zemlja predsedava EU, i u Nemačkoj, pošto ima jednu od najvećih srpskih dijaspora.

On je podsetio i da se u Srbiji od danas isključivo primaju dokumenta za nove pasoše i da se stari više neće izdavati.

I ostala diplomatsko-konzularna predszavništva uskoro će biti osposobljenja za prikupljanje dokumenata za nove pasoše, rekao je Đelić i najavio da će sledeći za to biti spreman Beč, sredinom novembra.

Ovo je, istakao je Đelić, novi važan korak u viznoj liberalizaciji, koja će se ponovo razmatrati na proleće sledeće godine.

Zbog komplikovanije procedure, rok za dobijanje pasoša u inostranstvu je 60 dana, dok u Srbiji taj rok iznosi 30 dana.

Skupština Srbije će, najavio je Đelić, do kraja godine usvojiti predlog da stari pasoši važe do kraja iduće godine, a posle toga oni koju budu želeli da bez viza putuju u Evropu moraće da imaju nove pasoše.

Đelićeva poseta Francuskoj imaće naglašeno ekonomski karakter. On će razgovarati sa Fransoom Perolom, pomoćnikom generalnog sekretara Jelisejske palate, koji je zadužen za ekonomsku i finansijsku oblast. Vicepremijer će razgovarati i s predstavnicima najvećeg udruženja francuskih privrednika "Medefa" i predstavnicima preduzeća za proizvodnju energije, "Buiga", za telekomunikacije, i "Vansija", najveće evropske građevinske firme.

Istoveremno, u Beogradu boravi zamenik ministra spoljnih poslova za ekonomska pitanja Petros Dukas sa višečlanom privrednom delegacijom.

Dukas će imati niz bilateralnih susreta sa domaćim zvaničnicima - premijerom Mirkom Cvetkovićem I ministrima u Vladi Srbije.

СРБИЈА, МОЖДА, КАНДИДАТ ЗА ЕУ ТОКОМ ЧЕШКОГ ПРЕДСЕДАВАЊА

СРБИЈА, МОЖДА, КАНДИДАТ ЗА ЕУ ТОКОМ ЧЕШКОГ ПРЕДСЕДАВАЊА БЕОГРАД – Председник Србије Борис Тадић и председник Чешке Вацлав Клаус изразили су наду да ће бити могуће да Србије постане кандидат за чланство у Европској унији у првој половини наредне године, током шестомесечног чешког председавања. „Свом пријатељу председнику Клаусу рекао сам да Србија никада неће одустати од очувања свог суверенитета и територијалног интегритета на Косову и Метохији, али и да неће одустати од намере да постане чланица ЕУ. Следеће године Чешка преузима председавање ЕУ и верујем да можемо постати кандидат за чланство током њеног председавања”, изјавио је Тадић после разговора с колегом из Чешке. Председник Србије је истакао и важност још једног питања које би могло да буде актуелно током чешког председавања, а то је стављање Србије на „белу шенгенску листу”, односно омогућавање грађанима Србије да у земље ЕУ путују без виза. Клаус је истакао да ће Чешка учинити све што је у њеној моћи како би се пут Србије ка чланству у ЕУ максимално скратио. „Био сам председник владе који је поднео пријаву за чланство у ЕУ у јануару 1996, а ми смо осам година и три месеца куцали на капије ЕУ и тек маја 2004. смо постали чланови. Србија мора бити спремна на то да ће дуго да куца на врата ЕУ, а Чешка зна колико је то непријатно, и зато ћемо настојати да процес придруживања за Србију траје краће него за нас”, казао је чешки председник. Двојица председника констатовала су да једина ствар која оптерећује традиционално добре односе српског и чешког народа и две државе јесте чињеница да је Влада Чешке признала независност Косова, али и истакли да, с обзиром на дугу традицију сарадње и блискост два народа, то не сме бити препрека наставку јачања пријатељских односа две државе. Тадић је нагласио да је за Србију питање једностраног проглашења независности Косова болно на исти начин на који је за Чехе био болан начин решавања судетске кризе у освит Другог светског рата. „Ми смо просто повређени признавањем Косова, али управо председник Клаус је рекао да разуме и оправдава повређеност српског народа. То не значи да ми заустављамо живот, желимо да наставимо живот и унапредимо односе. Донели смо одлуку о повратку амбасадора у Чешку и желимо да радимо на развоју односа ослоњени на наше традиционално пријатељство”, казао је Тадић. „Српско-чешки односи имају такву дубину, ширину и традицију да оваква ствар не може да их прекине”, констатовао је Клаус, који се противио одлуци чешке владе да призна једнострано проглашену независност Косова. Двојица председника разговаврали су и о могућности проширивања економске сарадње, констатујући да су две привреде комплементарне и да остављају много простора за будуће повезивање.

Novi poslovnik sledeće godine

Predlog zakona o poslovniku biće na dnevnom redu parlamenta posle zakona o Narodnoj Skupštini Srbije, koji bi trebalo da se donese do 31. decembra ove godine, najavila je juče predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović.

- Ono što može da se zloupotrebi u ovom poslovniku jesu dva člana, 225. i 226., koji čak i ne moraju drastično da se menjaju - objasnila je Dejanovićeva i dodala da je opstrukcija opozicije u radu parlamenta „njeno legitimno pravo, ali joj poslovnikom ne treba omogućiti da blokira rad“.
Članovi Administrativnog odbora Skupštine doneli su juče odluku o formiranju radnih grupa za izradu novog zakona o Skupštini, na čelu sa Nikolom Novakovićem iz G17, i poslovnika, koji će voditi Boško Ristić iz DS.
Sednicom odbora je predsedavao zamenik predsednika Nenad Konstantinović, jer je predsednik Tomislav Nikolić napustio sednicu posle pritisaka radikala koji su zahtevali da im se vrate mandati. Dok je Nikolić predsedavao, oni nisu dozvolili izglasavanje dnevnog reda lupajući rukama o sto. Nikolić je rekao da, ukoliko se dogovore SRS i DS, on može da bude smenjen sa mesta predsednika ovog odbora.
Šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović ocenio je da je „tako brzo usvajanje zakona suprotno parlamentarizmu“. Zoran Šami iz DSS ocenio je da se poslovnik može promeniti jedino opštim konsenzusom,a lider LDP Čedomir Jovanović ne misli da će izmene poslovnika doprineti efikasnijem radu parlamenta.

Čestitamo!

Ukoliko možete da pročitate ovaj članak, uspešno ste se registrovali na Blog.co.yu i možete početi sa blogovanjem.